Manualul crescătorului

Genetică

Potenţial genetic

Potenţialul genetic al calului se calculează în funcţie de potenţialul genetic şi indicele genetic BLUP al părinţilor.

După naştere, potenţialul genetic al unui mânz nu mai evoluează

Abilităţile înnăscute şi progresul abilităţilor ca urmare a jucării jocului şi a efectuării misiunilor nu sunt incluse în potenţialul genetic. Asta înseamnă că abilităţile unui cal pot depăşi valorile listate în potenţialul genetic al acestuia.

Stele acordate pentru excelenţă

Premiile de excelenţă sunt reprezentate de stele verzi pe care le veţi găsi sub potenţialul genetic al calului. Acestea indică abilitatea la care excelează calul. Acestea sunt rare, deoarece reprezintă punctul culminant al muncii intense a crescătorului în ceea ce priveşte antrenarea şi selecţia atentă a raselor. Se acordă cailor excepţionali!

Pentru a câştiga o stea de excelenţă, calul trebuie să ajungă la un potenţial genetic de 100% pentru abilitatea respectivă. Se pot obţine stele suplimentare pentru o abilitate la fiecare 10% potenţial genetic suplimentar obţinut pentru fiecare abilitate.

Stelele de excelenţă sunt acordate numai la naşterea mânzului, deoarece potenţialul genetic al unui cal nu se mai poate schimba după naştere.

Abilităţi înnăscute

Acestea sunt abilităţi pe care calul le are chiar de la naştere. Nu toţi mânjii au în mod necesar abilităţi înnăscute. Acestea depind de părinţii mânzului, potenţialul lor genetic şi de indicele genetic BLUP. Astfel, un mânz se poate naşte, de exemplu, cu 10% rezistenţă.

Mânzul nu se poate naşte cu abilităţi negative. Dacă valoarea medie a indicelui BLUP la părinţi este sub 0, mânzul nu va avea abilităţi înnăscute.

Abilităţile înnăscute se definesc la naştere. Acestea se adaugă la potenţialul genetic.

Ţineţi minte că abilităţile înnăscute sunt integrate în abilităţi şi deci este posibil să se depăşească valoarea indicată de potenţialul genetic. Aceste valori efective sunt cele care contează pentru nivelul minim al abilităţilor necesar pentru competiţii.

Indicele genetic BLUP

Valoarea BLUP este un indice genetic. Aceasta are un rol în reproducere, deoarece valorile BLUP ale părinţilor afectează potenţialul genetic şi abilităţile mânzului la naştere.

Se calculează în funcţie de:

  • nivelul de antrenament al calului la cele mai bune trei abilităţi ale sale
  • numărul victoriilor obţinute în competiţii, în mod ideal 20.
  • vârsta calului, BLUP poate ajunge la 100 numai când calul are cel puţin 10 ani

Pe baza acestor parametri, valoarea BLUP va fi întotdeauna între -100 şi +100, -100 fiind valoarea minimă iar +100 valoarea maximă pe care un cal le poate obţine.

Cu cât sunt mai mari valorile BLUP medii ale părinţilor, cu atât sunt mai mari şansele ca mânzul să aibă potenţial genetic şi abilităţi înnăscute mari.

Mai mult, dacă valoarea BLUP medie a părinţilor este sub 0, mânzul nu va avea abilităţi înnăscute.

Pentru a avea cei mai buni mânji, se recomandă să alegeţi cai cu valoare BLUP ridicată ca parteneri de reproducere, sau cel puţin cu valori pozitive, adică acei cai care sunt bine instruiţi şi care au avut rezultate bune în competiţii.